Kuchnia Indonezji

Kuchnia indonezyjska to kuchnia wyjątkowa - dzięki klimatowi panującemu w tym państwie królują tam specyficzne produkty, takie jak owoce tropikalne, owoce morza i ryby. Znajdziemy w niej również ogromny wybór przypraw. W kuchni indonezyjskiej wyczuwalne są wpływy chińskie, hinduskie, czy nawet holenderskie, mimo to posiada ona swoją wyjątkową specyfikę i smak. Wspólną dla wszystkich regionów Indonezji cechą kuchni jest ogromna ilość przypraw a także lekkostrawność. Wśród przypraw króluje chili każdej odmiany. Popularne są również liście laurowe, liście limonki, bazylia, trawa cytrynowa, pieprz, imbir, kolendra, gałka muszkatołowa czy goździki. Przyprawy zwykle są świeże. Rozciera się je z moździerzu bezpośrednio przed dodaniem do potrawy i smaży - aby maksymalnie wysycić ich smak.

Kuchnia

Poza przyprawami Indonezja ma jeszcze kilka produktów charakterystycznych, nieużywanych w innych kuchniach lub istniejących tutaj w zupełnie innym zastosowaniu i ilościach. Są to między innymi ryż, kokosy, soja, banany, czy orzeszki ziemne.

 

Co to ryżu, to jak powszechnie wiadomo jest on podstawą w kuchni indonezyjskiej, wchodząc w skład bardzo wielu potraw. Używa się tu wielu odmian ryżu - zupełnie inaczej niż w innych regionach świata, w których zwykle króluje jeden wybrany rodzaj ryżu. Tutaj używa się głównie odmiany białej, brązowej oraz dzikiej. Ryż gotuje się z dodatkiem przypraw, dzięki czemu osiąga on specyficzny smak i aromat, charakterystyczny dla potraw indonezyjskich. Z ryżu otrzymuje się mąkę używaną do robienia klusek, lub makaronu, dodawanego do zup czy dań smażonych.

 

Jeśli chodzi o orzechy kokosowe, są one wykorzystywane w całości, wraz z samym drzewem na którym rosną - niema każda część palmy kokosowej znajduje zastosowanie w kuchni indonezyjskiej. Samych kokosów używa się do pozyskiwania miąższu do jedzenia na świeżo lub po wysuszeniu. Wiórki kokosowe dodaje się do deserów albo warzyw dla wzmocnienia ich smaku. Poza miąższem z kokosa wykorzystuje się mleko - stanowi ono uwielbiany napój który orzeźwia i dostarcza cukrów i soli mineralnych. Co ciekawe, mleko pozostaje sterylne aż do chwili otwarcia orzecha. Mleka używa się również jako głównego składnika do wielu deserów a także do marynowania mięs czy zagęszczania zup. Śmietanka kokosowa służy do produkcji oleju kokosowego, którego używa się najczęściej do smażenia. Młode liście palmy nazywa się kapustą palmową i zjada się na surowo bądź gotuje albo marynuje.

 

Soi używa się do przygotowywanie ciasta albo kremu w zasmażanych kostkach. Z kolei sfermentowana soja to składnik słodkiego lub słonego sosu dodawanego do wszystkich niemal indonezyjskich potraw.

W Indonezji istnieje ponad 40 różnych odmian bananów. Używa się ich bardzo często - owoce są smażone, pieczone, gotowane i jedzone na surowo. Zjada się również kwiaty bananowca, traktowane w Indonezji jak warzywo.

Orzeszki ziemne, poza byciem znaną Europejczykom przekąską, stanowią również bazę do wytwarzania popularnego tutaj oleju arachidowego. Z orzeszków przygotowuje się również znany w całej Południowo-Wschodniej Azji ostro-słodki sos z dodatkiem chili.