Kuchnia indonezyjska

Mało kto zna kuchnię indonezyjską. Często kojarzy nam się z kuchnią indyjską bądź chińską. Słusznie - indonezyjskie przepisy czerpią z kuchni obu tych kultur a także wielu innych. W kuchni indonezyjskiej znajdziemy ogromną ilość przypraw które sprawiają, że potrawy są bardzo aromatyczne. Wiele dań bazuje na ryżu, soi, makaronie i warzywach znanych powszechnie w Europie. Jednak używane mieszanki przypraw sprawiają, że potrawy te mają zupełni inny, niż znany nam smak. Ponieważ kuchnia indonezyjska nie należy do trudnych, można z powodzeniem próbować jej w domu!

Kuchnia w Indonezji

Mieszkając w dużym mieście nie powinniśmy mieć problemów ze skompletowaniem składników do potraw indonezyjskich. Mimo, że wiele przypraw wydaje się niespotykanymi, zwykle są dostępne a supermarketach albo sklepach z żywnością importowaną. Indonezja to przede wszystkim cynamon, imbir, kardamon i kolendra - powszechnie znane w Polsce. Cynamon i kardamon świetnie sprawdzają się w połączeniu z mlekiem kokosowym - które też łatwo można dostać w polskich marketach. Z kolei fenkuł, czy składnik podobny do znanego nam imbiru połączonego z cytryną i pieprzem - galangal, dodają potrawom wyrazistego smaku. Galangal można również dodawać do herbat i napojów na bazie herbaty, nadając im ciekawego posmaku i mnóstwa składników pozytywnie wpływających na nasze zdrowie!

Popularną przyprawą w Indonezji jest również trawa cytrynowa. Używa się jej najczęściej w postaci zmielonej. Czasami związuje się ją i dodaje do potraw gotowanych, by wypuściła swoje soki i nadała potrawie cytrynowego posmaku. Smak cytrusów jest lubiany przez Indonezyjczyków, którzy uzyskują go również dodając do swoich dań świeże lub suszone liście limonki kaffir.

 

Ryż jest jednym z podstawowych składników indonezyjskiej kuchni. Używa się go zarówno do tworzenia dań głównych, jak i przystawek a nawet deserów. W postaci smażonej nazywany jest goreng. Z kolei ryż podany w liściu bananowca nazywa się longtong. Dodając do tych dwóch podstawowych potraw różne składniki takie jak mięso, owoce morza, ryby, warzywa czy tofu, uzyskuje się wiele najróżniejszych wariantów dań. Kolejnym popularnym składnikiem jest soja. Pojawia się pod postacią wspomnianego wyżej tofu, czyli sera produkowanego bez jakichkolwiek składników pochodzenia zwierzęcego, albo makaronu sojowego, bądź też w czystej postaci. Również makaron, w wielu odmianach jest często spotykaną bazą indonezyjskich potraw.

W Indonezji do obsmażania mięsa, warzyw, a także ryżu czy makaronu, używa się woka - czyli dużej, półkulistej patelni. Dzięki używaniu tego naczynia, składniki nie tracą swojej odżywczej zawartości ani smaku, pozostając chrupkie i jędrne.  Popularne jest też gotowanie na parze, zapobiegające wnikaniu tłuszczy w żywność. Kuchnia indonezyjska jest więc jak widać kuchnią lekkostrawną.