Przepis na rujak

Rujak to tradycyjna potrawa indonezyjska, znana również w Malezji czy Singapurze pod nazwą Rojak. Jest to sałatka owocowo-warzywna ze szczególnym, niezwykle istotnym sosem. Jej przygotowanie stanowi w regionie Batak Mandailing w Tapanuli specjalne święto po zakończeniu zbiorów. Podobno rujak szczególnie smakuje kobietom w ciąży. Często jest serwowany przez Indonezyjczyków jako zdrowa przekąska podczas oglądania telewizji.

Rujak

W klasycznym wydaniu przygotowanie tej potrawy polega na rozgnieceniu niesolonych orzeszków ziemnych i wymieszaniu ich z cukrem trzcinowym, szczyptą soli i sokiem z cytryny. W zależności od upodobań proporcje będą różne, zależnie od efektu jaki chcemy uzyskać - rujak może mieć zarówno konsystencję pasty jak i sosu. W tak przygotowanym sosie macza się kawałki dowolnych owoców i warzyw: najlepiej sprawdza się mango, ananas, marchew, jabłko, papaja oraz winogrona.

 

W samej Indonezji istnieje wiele różnorodnych odmian rujaku:

- Rujak Serut, czyli dosłownie "rozdrobiony" rujak. W tej wersji nie tnie się owoców na kawałki, ale rozdrabnia i sieka, a następnie łączy z sosem.

- Rujak Tumbuk/Bebek, czyli wszystkie składniki mieszane sobą w drewnianym moździerzu aż do osiągnięcia konsystencji puree. Serwuje się go na liściach bananowych.

- Rujak Pengantin; słowo pengantin to po indonezyjsku panna młoda lub pan młody. Do rujak dodaje się plastry gotowanych jaj, ziemniaki, smażone tofu, marchew, ananas, kapustę, chili, fasolę, ogórki, sałatę, krakersy, orzeszki ziemne ocet i sos z orzeszków ziemnych. Czasami miesza się sos orzechowy z majonezem.

- Rujak u'Groeh to pochodzący z prowincji Aceh typ tego dania, składający sięz miąższu kokosa, zielonej papai, cukru palmowego, soli, odrobiny limonki i lodu.

- Rujak Kuah Pindang to wersja tego przysmaku rodem z Bali. Moczy się owoce w bulionie rybnym z krewetek.

- Rujak Tolet - pozbawiona warzyw wersja dania, w której do zrobienia sosu używa się sosu sojowego (słodkiego), cukru palmowego i smażonych plasterków czosnku.

- Rujak Uleg, zawierające plastry bangkuang, mango, ogórki, kangkung, kedondong, tofu, kiełki fasoli i soi. Warzywa i owoce macza się w czarnym sosie z pasty krewetkowej, soli, cukru palmowego, bananów i orzeszków ziemnych. 

- Rujak Cingur - cingur to z jawajskiego: "usta". Danie zawiera plasterki gotowanych warg wołowych, bangkuang, młode mango, ananas, ogórek, kangkung, ryż, tofu i tempe, które macza się w sosie z Petis i orzeszków.

- Rujak Juhi - pochodzące od chińskiej społeczności Dżakarty danie o nietypowej nazwie, bowiem juhi to po indonezyjsku solone mątwy. Przyrządza się go m.in. z ziemniaków, mątw, ogórków, makaronu, sałaty, kapusty, sosu orzechowego, chili, octu i czosnku.

- Rujak Shanghai, którego nazwa jak łatwo się domyślić pochodzi od Szanghaju, został stworzony przez chińską społeczność z Indonezji. Zawiera owoce morza podawane jest z kangkung i gęstym czerwonym sosem słodko-kwaśnym.

- Rujak Soto pochodzi ze Wschodniej Jawy, gdzie powstał w 1975 roku. Stanowi mieszankę wołowiny z rujak cingur.