Kuchnia indonezyjska

Jak dużo wiecie o indonezyjskiej kuchni? W Polsce dużą popularnością z egzotycznych kuchni cieszą się kuchnia chińska, tajska czy japońska, aczkolwiek niewiele wie się o tym, co jadają Indonezyjczycy. A przecież są fascynującym krajem, bardzo różnorodnym pod każdym względem - nie ma się co dziwić, skoro na Indonezję składa się kilkanaście tysięcy wysp i wysepek (z czego, jak mówią statystyki, co trzecia jest bezludna), więc każdy region słynie z indywydualnych preferencji smakowych. Jeśli jesteś ciekawy, jaka jest specyfika kuchni indonezyjskiej, koniecznie przeczytaj nasz artykuł.

Ryż, ryż i jeszcze raz ryż
Indonezja plasuje się w ścisłej czołówce krajów, które produkują najwięcej ryżu. W 2010 roku wyprodukowano tutaj aż 66 milionów ton ryżu! Nie bez powodu w biurach podróży można znaleźć oferty z atrakcjami np. wycieczka po ryżowym tarasie, ponieważ na wyspach ryż uprawia się dosłownie wszędzie, w miastach i poza miastami. Wysiewanie pól ryżem ściśle wiąże się również z obrzędami religijnymi, bo zazwyczaj okoliczne świątynie decydują o rozpoczęciu sezonu. Ryż jest tutaj podstawą żywieniową, jak i również symbolem religijnym. Składa go się w ofierze bogom. Jeśli spotkacie mieszkańców, którzy do swoich czół przykleili pokruszone ziarenka ryżu, będzie to oznaczać bogobojność.

Indonezyjskie menu
Oprócz ryżu, w Indonezji je się całkiem sporo makaronu oraz soi (często spotyka się np. makarony sojowe). Jak już wspomnieliśmy, kuchnia regionalna jest bardzo zróżnicowana, ale generalnie panuje tutaj zwyczaj wydobywania smaku potraw za pomocą orientalnych przypraw. Używanie ziół i aromatyczność to cecha kuchni wschodniej, jeśli pamiętacie mniej więcej na czym polega zasada pięciu smaków (czyli znalezienie harmonii pomiędzy pięcioma głównymi smakami, słodkim, słonym, kwaśnym, ostrym i gorzkim). Jeśli chodzi o soję, to sprawa przedstawia się ciekawie - w Indonezji bardzo ją lubią i wytwarzają z niej dużo produktów, od makaronu, kotletów czy mleka, aż po ... sery! 
Indonezyjskie potrawy, oprócz wyrazistego smaku charateryzuje też ich soczystość. Indonezyczycy są prawdziwymi mistrzami w przyrządzaniu mięsa. Codziennie je się potrawy z mlekiem kokosowym, co przypomina nieco kuchnię tajską, nie oszczędza się również na chili. 

Potrawa narodowa: Rendang
Pochodzi z wyspy Sumatry, a konkretnie było "odświętnym" posiłkiem grupy etnicznej Minangkabau. Bardzo szybko wyszedł jednak z kuchni sumatryjskiej i stał się ulubionym posiłkiem malezyjskich kupców (od połowy XVI wieku). Sekretem smaku Rendang jest duszenie mięsa wołowego przez wiele godzin w bardzo mocno doprawionym mleku kokosowym, wszystko na małym ogniu. Mleko kokosowe prawie całkowicie odparowuje podczas procesu duszenia, pozostawiając przepyszne ciemnobrązowe mięso. Ta potrawa należy do potraw długoterminowych, można ją przechowywać aż do trzech miesięcy! Jednak ze względu na długość jej przyrządzania gotowano ją głównie na święta. Mniej wymagającą wersją Randangu jest Kalio, czyli również gotowana wołowina, ale o wiele krócej - jedynie do momentu gotowości mięsa do zjedzenia. Kalio jest również dużo bardziej płynne, ponieważ mleko kokosowe nie ma szansy oparować. W smaku obie są przepyszne. 

Smażenie potraw
Kuchnia indonezyjska raczej nie zyskałaby miana kuchni fit. Do porządku dziennego należy fakt, że tutaj posiłki przyrządza się w głębokim tłuszczu, a wszystko smaży się w specjalnej patelni, woku. Dzięki temu składniki nie są pozbawione witamin ani składników mineralnych, poza tym czas smażenia jest bardzo krótki, dlatego nic nie traci się na soczystości produktów. 

Najpopularniejsze przyprawy w Indonezji
Mówi się, że potrawy indonezyjskie mają charakterystyczny orzeźwiający smak. To wszystko osiąga się dzięki dodawaniu do jedzenia trawy cytrynowej, która w ostatnim czasie zyskuje coraz większą popularność również i w Polsce. Można ją dodawać albo suszoną albo świeżą. Oprócz trawy cytrynowej w kuchni indonezyjskiej stosuje się dużo limonki. Często używa się również przypraw korzennych, takich jak kardamon czy cynamon. Lokalnym dodatkiem jest galangal - który jest dosyć ostry, a gdyby porównać smak tej przyprawy do czegoś, można powiedzieć, że smakuje jak mieszanka imbiru, pieprzu i cytryny, czyli znowu mamy orzeźwiający dodatek. Często wrzuca się galangal do napojów czy po prostu wody, właśnie po to, by zyskać efekt orzeźwienia. 

Zdrowa kuchnia
Pomimo tego, że w Indonezji potrawy się głównie smaży albo gotuje przez wiele godzin, kuchnia ta należy do kuchni bardzo zdrowych. Warto z nią poeksperymentować, na pewno będzie to ciekawe doświadczenie i na pewno jakaś potrawa zostanie na stałe w naszym prywatnym menu!